Burun ameliyatından sonra son dönemlerde uygulanan yöntem, kişilerin ameliyat sonrasındaki bir geceyi hastanede geçirmeleri şeklindedir. Hastanede bir gece geçirilmesinden sonraki ertesi gün, hastanın kontrolleri yapılır. Herhangi bir sorun olmadığı takdirde de hasta taburcu edilir. Taburcu edildikten sonra kişileri, yoğun bir pansuman ya da kontrol dönemi beklemez. Çünkü son dönemlerde yapılan burun ameliyatlarında tampon kullanılmamaktadır.
Burun ameliyatından ortalama bir hafta sonra, burnun sırtına konmuş kalıp ile bantlar alınır. 1 hafta sonrasında kalıp ve bantın çıkmasıyla ev bakımı aşamasına geçilir. Evde yapılacak bakım hakkında, uygulamayı yapan doktor detaylı bilgiler verecektir. Bu süreçte kişilerde herhangi bir şikayet oluşmadığı takdirde, 3. ve 6. aylarda ve de 1. yılda burun kontrolü yapılmaktadır. Periyodik kontrollerin haricinde, çok nadirde olasa görülen erimeyen dikişleri aldırma ya da burun içi temizliği yaptırma, burunda oluşan bazı kabukları aldırma durumları için ara kontroller de uygulanabilmektedir.
Burun Ameliyatından Sonra Yapılması Gerekenler
Burun ameliyatından sonra dikkat edilmesi ve yapılması gereken birkaç nokta bulunmaktadır. Bunlar;
- İlk hafta kişilerin göz çevrelerinde ya da yüzünde morluklar oluşabilir. Şişlik ve morluk oluşumunu engellemek ve önüne geçmek için baş yukarıda olacak şekilde yatılmalıdır. Gün içinde daha çok oturmaya dikkat edilmeli; gözü yoracak bilgisayar kullanımı ya da televizyon seyretme durumları en az şekilde gerçekleştirilmelidir.
- Burun ameliyatından sonraki ilk haftada burun deliklerinden açık kırmızı renkte kan ya da sıvı gelmesi normaldir. Sıvı çoğaldığı zaman doktora başvurulmalıdır ve tersi söylenmedikçe buz uygulaması yapılmamalıdır.
- Herhangi bir uyarı yapılmadıkça, burun ameliyatından sonraki 48 saat içinde duş alınabilir. Ancak duş alırken ıılık ya da ılıktan biraz daha soğuk su kullanmaya, burnun duş sonrasında kurulanırken ya da giyinirken darbe almamasına dikkat edilmelidir.
- Hapşurma eylemi, burna zarar vermez. Ancak burunda hafif bir kanamaya neden olabilir. Bu bakımdan ağızdan hapşırmaya çalışılmalıdır.
- Burun ameliyatından sonraki 6 ile 8 hafta arasındaki süreçte, kanlı akıntı ya da kuru kabuk oluşumu görülebilir. Burun içi kanlı sıvıyı ya da kabukları temizlemek için fazladan bir şey yapmaya gerek yoktur. Doktor tarafından verilen kremlerin ve de spreylerin belirtildiği şekilde, düzenli olarak kullanılması yeterli olmaktadır.
- Burun ameliyatı sonrasındaki 4 ile 12 hafta arasında koku alma duyusunda azalma olabilir. Endişe edilecek bir durum değildir. Kendiliğinden normale dönecek koku alma hissi eksikliği, kişileri çok fazla rahatsız ettiğinde, günde en çok 2 kez olacak şekilde taze Türk Kahvesi kokusunu çekme egzersizi yapılabilir.
Burun Ameliyatından Sonra İyileşme Süreci
Burun ameliyatı yapılmasına karar verildikten sonra, ameliyatın başarılı olup olmaması için tehdit oluşturan nadir de olsa birtakım durumlar bulunmaktadır. Bunlar; genel olarak burnun iç yapısına dair durumlardır. Burnun kıkırdak dokusuyla ilgili yeterli araştırma ve tetkikler yapıldıktan sonra gerçekleştirilen burun ameliyatları, başarılı opersyonlar olacaktır. Komplikasyon riski yüksek olan kişilerde, ameliyat haricinde alternatif tedavi yöntemleri denenebilir. Tüm durumlar göz önüne alındıktan sonra yapılan burun ameliyatlarının iyileşme sürecini olumsuz etkileyecek çok az tıbbi durumlar mevcuttur.
Burun ameliyatından sonraki iyileşme sürecinde, kişilerin ameliyat izi hakkında da endişe duymasına gerek yoktur. Cilt üstünde her kesiğin bir izi olur. Ancak burun ameliyatlarında açılan kesikler ve sonrasında atılan dikişler çok kontrollü bir şekilde yapılır. Bu bakımdan da kesiklerin bırakacağı izlerin gözle görülmesi son derece zordur. Kapalı tekniğin kullanıldığı ameliyatlarda ise kesik burun içinde açılacağı için herhangi bir iz de görülmez.