fbpx

facebook-icontwitter-iconinstagram-iconpinterest-iconpinterest-icon

Burun Ucu Kaldırma Ameliyatı

Burun Ucu Kaldırma Ameliyatı

Burun ucu kaldırma ameliyatlarındaki amaç doğal ve yüze yakışan bir burun ucunun elde edilmesini sağlamaktır.

Burun ucu düşmesi nedenleri birçok etkene bağlı olarak oluşabilir. Burun ucu düşüklüğü sorununu anlayabilmek için burun ucunun yapısı iyi bilinmelidir.

Burun ucu; deri, cilt altı yumuşak doku, kıkırdak ve iç mukozadan oluşur. Burun ucu kıkırdakları, burun deliklerinin çatısını oluşturan yarı esnek "n" şeklinde iki adet kıkırdaktan oluşur. Bu kıkırdakların en üst birleşim bölgesi burun ucunu yapar. Burun ucunun normal yapısını bozan kazanılmış veya gelişimsel nedenler burun ucu düşüklüğü nedeni olarak karşımıza çıkabilir.

Burunun içinden minimal bir kesi ile burun ucunu yukarı kaldırma esasına dayanıyor. Eğer ucunda kabalıkta mevcutsa aynı anda bu durumu düzeltilmesi estetik sonucun daha iyi olmasına katkı sağlıyor. Burun ucu estetiği için genel anestezi gerekmez, sınırlı uyuşturma altında uygulanacak işleme göre 30-60 dakika gibi kısa bir sürede yapılabilir. İşlem burun içinden yapılan küçük bir kesi ile ucu kıkırdak yapılarının septuma asılmasıyla gerçekleştirilir. Böylece burnun ucu kalkıklığı artmış istenilen ideal estetik açıya kavuşmuş olur. Burun ucu kaldırma ameliyatı kapalı bir ameliyat olmasından dolayı, burunda herhangi bir yara izi olmamaktadır.

Bu yöntemin en önemli avantajı, alçı-tampon uygulaması gerektirmemesi, morarma olmaması ve kişiyi günlük aktivitelerinden ayırmamasıdır. Sadece burun ucunun ortasında hafif bir ödem olur ve birkaç gün kalacak ince bir bant yeterli olmaktadır. Bu yüzden yani yapılan müdahale minimal olduğu için iyileşme süresi çok kısadır ve orijinal burun anatomisi de hiç bozulmamıştır. Kişiler aynı gün normal yaşamlarına dönebiliyor. En geç 3 hafta sonra burnun son hali net bir şekilde görünür olmaya başlıyor. En fazla 6 ay içinde de tam anlamıyla iyileşmiş bir şekilde burun son haline kavuşmuş oluyor.

Burun ucunun “güzel” olarak algılanması için, burnun genel olarak yüzdeki oranların dışına taşmaması, kişinin yüzünde farklı anatomik bozuklukların olmaması ve dışarıdan bakan kişinin ruh hali etkili olabilir. Bir kişinin, yüz hatları orantılı ve burnun uç kısmı da “güzel” olarak ifade ediliyorsa aşağıda sayılan anatomik detayların o burun ucunda mevcut olması muhtemeldir.

İdeal burun şekli ile ilgili olarak genel olarak ifade edilebilecek birkaç bilgi:

·         Burun ucu genişliği, gözünüzün genişliği ya da kulaklarınızın arasındaki mesafenin 5' te 1' i kadar olmalıdır (ya da her iki gözün iç kısımları arasındaki mesafe kadar olmalıdır)

·         Burun ucu ve üst dudak arasındaki açı olan nazolabial açı bayanda yaklaşık 100 erkekte 90 derece civarındadır

·         Dudaklar, burun ucu ile çene arasındaki hayali düz çizginin gerisinde kalmalıdır

·         Burun uzunluğu (dikey eksende hesaplandığında), alındaki saç çizgisi ile çene arasındaki mesafenin 3' te biri kadar olmalıdır

·         Alın ve burun kökü arasında 115-130 derece arasında bir açı bulunmaktadır. 

Bunların dışında yüz estetik cerrahisinde kullanılmak üzere geliştirilmiş birçok oran ve hesaplama mevcut. Bu hesaplamalar tabi ki kabaca belirtilmiş genel bilgilerden oluşmaktadır. Size en uygun olan cerrahi işlemin ve oranların belirlenebilmesi için doktorunuzun ameliyat planlaması sürecinde incelikli bir araştırma işlemi yürütmesi gerekmektedir. Kadınlarda ve erkeklerde ideal burun olarak tabir edilen oranlar farklılık göstermektedir.

Burun ucu estetiği ameliyatlarında, burun ucunda bulunan yumuşak dokular, kıkırdak zarları, ameliyat sonrasında burun ucuna doğal dolgu materyali olarak yeniden yerleştirilebilir. Bu tekniğin dışında, burun ucuna üçgen şeklinde kıkırdak greftler yerleştirildiğinde, burun ucunda keskin tepe noktası ortaya çıkabilir ve alttan bakıldığında üçgen şeklinde, doğallıktan uzak bir burun ucu görünümüne neden olabilir. Bununla birlikte, yaşlanma sürecinde, deri incelmesi olduğunda burun ucuna yerleştirilen kıkırdakların kenarları görünür hale gelebilir. Burada cerrahınızın yeteneği ön plana çıkıyor. Hastanın burun ucunda bulunan kendi yumuşak doku ve kıkırdak zarları, ameliyat sonrası paket yapılarak yeniden aynı bölgeye yerleştirilir ve burun ucunda keskin kenar oluşturulmadan, burun ucunun yukarıya doğru doğal görünümü sağlanır.

Düşük burun ucu, insanın yüzüne yorgun bir görünüm verir. Beyin gördüğü simgeleri, daha sonraki benzer durumlarda kullanmak için onlara anlam katıp değer yükleyerek depolayan bir yapıya sahiptir. Örnek verecek olursak; kel bir kişinin kendi yaşıtlarından daha yaşlı görünmesi beyin algısıyla ilgili bir durumdur. Yaş ilerledikçe burun ucu kıkırdakları zayıflar ve burun ucu deri ve yumuşak dokusu yapısı bozulur. Sonuçta burun ucu uzar ve düşer. Bu da insanların toplumsal hafızasına yerleşir. Genç insanlarda görülen düşük burun ucu problemi onların benzer yaştaki emsallerinden yaşlı, yorgun ev mutsuz görünmesine sebep olur. Bu da burun ucu ameliyatlarını aslında göründüğünden çok daha önemli hale getiren bir etmendir.

Burun ucu kaldırma ameliyatı sonrası

Burun ucu düzeltme ameliyatları sonrasında hasta aynı gün taburcu edilebilmektedir. Evde ilk bir hafta yatarken başınızı yüksekte tutmak şişliklerin inmesini kolaylaştırır. Bununla birlikte birkaç gün sonra bantlar ıslatılmadan kısa süreli ılık duş alınabilir.  Burun ucunun düzeltilmesi operasyonu sonrasında kısa süre içerisinde günlük hayata dönülebilir.