fbpx

facebook-icontwitter-iconinstagram-iconpinterest-iconpinterest-icon

Burun Ameliyatı Olduktan Sonra İlk 6 Ay İçinde Yaşanan Değişimler

Burun Ameliyatı Olduktan Sonra İlk 6 Ay İçinde Yaşanan Değişimler

Burun estetiği yaptırdıktan sonra, ilk olarak kişinin bandajı açılır  ve açıldığında da burnunu incelemesi doğal karşılanmalıdır. Bu durum için yapılan çalışmalarda, ameliyat sonrası ilk haftalarda, kişilerin neredeyse devamlı olarak burunlarını incelediğini ortaya çıkmıştır. İlk etapta, bandaj açılır açılmaz burnun genel haliyle ilgili bir fikir oluşur. Örneğin; kemer varsa gitmiş, burun ucu düşükse kalkmıştır. Yine de daha çok detayı fark edebilmek için gerçekten iyileşme süreci için daha uzun bir süre beklenilmesi gerektirdiğini bilmeliyiz.

Burnun geçirdiği ameliyattan sonra, burnun bazı özelliklerine ve uygulanan cerrahinin niteliğine göre  şişlikler oluşabilir ve eğer şişlikler oluşursa, bunların geçmesi de kişiden kişiye değişir. Genel olarak ilk haftalarda iyileşme daha hızlı gerçekleşirken ilerleyen haftalarda daha yavaşlar. Birinci aydan sonra burnun genel boyutlarında büyük bir değişiklik görülmez. Özellikle de burnun ucuna ait ince detaylarının ortaya çıkması, daha uzun bir zamanı gerektirir. Zaman içinde burun ucu incelmesi, kanatların girintilerinin belirginleşmesi fark edilecek hale gelir. Aylar geçtikçe de değişikliklerin görülmesi azalır ve yüzün şekli ve de burnun şekli tam olarak oturarak ameliyatın tam sonucu görülür. Bu değişikliklerin burna ve yüze tam olarak oturması, yavaş bir süreçle 6 ay ile 1 yılı bulabilir. Bu nedenle, burun açıldığında ana hatları ile burnun biçimini değerlendirebilmek çok önemlidir.  Sonucun tam olarak görülebilmesi aylar alacağı için ilk değerlendirme her zaman çok önemli olacaktır. Ameliyattan sonra, burunda yaşanan estetik görünüm değişmesinin yanında, burun ucundaki uyuşukluk, sertlik ve hassasiyet gibi hisler de zaman içinde azalacaktır.

Burun Estetiği Sonrası

Burun Ameliyatından Sonra Yapılması Gerekenler

İyileşme sürecinde, burun estetiği yaptıran kişilerin yaşayabileceği ve de dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar vardır. Bunları;

Ameliyattan sonraki ilk hafta içinde burun deliklerinden, açık kırmızı renkli sıvı gelebilir.

İlk hafta içinde göz çevresinde morluklar ve yüzde şişlikler olabilir. Bu durumun önüne geçmek için baş yukarıda olacak şekilde yatılmalıdır. Gün içinde yatmaktan ziyade oturmanın ya da  ayakta dolaşmanın tercih edilmesi gerekir. Televizyon seyretmek de ya da  bilgisayar başında zaman geçirmekte herhangi bir sakınca yoktur ancak bunun gözleri yoracak kadar çok olmamasına dikkat edilmelidir. Ayrıca kişinin kendini iyi hissetmesi durumunda, dışarı çıkılmasında da bir sakınca yoktur.

Doktorun tavsiyesi yoksa, yüzde buz uygulaması yapılmamalıdır.

Doktor, aksini söylemezse ameliyattan 48 saat sonra duş alınabilir. Suyun çok sıcak olmamasına, ılık veya ılıktan biraz daha soğuk olmasına dikkat edilmelidir. Sabun ve şampuan kullanılmasında sakınca yoktur. Burun ateline de su değmesinde hiçbir sakınca yoktur. Duştan sonra havlu yavaşça kurulanabilir ya da saç kurutma makinesiyle atel kurutulabilir.

Burun temizliğinizi yapmadan önce, verilen spreyle burun içi yıkanmalıdır. Ardından kremle doktorun, burunda gösterdiği dikiş yerleri, kulak çubuğuyla yağlanmalıdır.

Hapşırmak buna sakıncalı bir eylem değildir. Ancak bazı şiddetli hapşırmalarda,  burun kanamasına neden olabilir. Çok fazla ve şiddetli bir hapşırma hissi gelirse, gözler kapatılıp baş hafifçe öne eğilerek ve  de dil, kuvvetlice damağa bastırılarak, hapşırık hissi geçirebilir. Buna rağmen hapşırık hissi geçmiyorsa da ağızdan hapşırmak doğru olacaktır. 

Burun Estetiğinde 6 Haftadan Sonraki Evre

Burun estetiğinden sonraki 6-8 hafta boyunca, burun deliklerinden parça parça sümüklü, kanlı, kuru kabuklar gelebilir. Bu durumu geçirmek için fazladan bir şey yapmaya gerek yoktur. Sadece krem ve sprey kullanmak yeterli olacaktır. Uyumadan önce her iki burun deliğine nohut büyüklüğünde krem sıkıp kuvvetlice içine doğru çekilmeli, sabah kalkıldığında da burnu sıkmadan, hafifçe sümkürerek temizlik yapılmalıdır.

Ameliyattan sonraki  6-12 hafta arasında koku almak eskisi kadar net olmayabilir. Bu durum kendiliğinden normale döner.

Ameliyattan sonraki ilk 3 ayda ise;  bazen burunda tıkanıklık ve nefes alma problemi, burun içinde kuruluk, burnun sabah kalkıldığında şiş ve ucunun hissiz olması gibi durumlar görülebilir. Telaşlanılacak bir durum değildir ve bu durum azalarak ve de zamanla geçecektir.

Güneş gözlüğü ya da genel olarak gözlük kullanma durumu için en erken dönem 3. aydır ve bu durum doktora danışılmalıdır. 

 Doktor, kişiye aksini söylemediğinde, 2. haftadan sonra denize girebilir ve güneşlenebilinir.

Burnum Nasıl Olmalı?