Kemerli burunlara estetik uygulanıp uygulanamaması hastalar tarafından merak edilen bir konudur çünkü Türkiye’de yaşayan insanların burun yapısı genel olarak Pers burun ailesine benzer. Şikayetler de çoğunlukla kemerli burun yapısı ile ilgili olur. Kemerli burna sahip olan insanların burnun kemerini oluşturan kemikler ve kıkırdaktaki fazla yapı törpülendikten ya da tamamen çıkartıldıktan sonra teknik olarak çatı denilen kısım açılmışsa çatıyı kapatmak amacı ile burun keskiler, piezo elektrik sistemler ve motorlu testereler kullanılarak burun kırılıp tekrar kapatılır. Son zamanlarda uygun kemer yüksekliği olan burunlara sahip hastalarda kemer törpülemeden burun yüksekliğinin azaltıldığı teknikler de uygulanabilmektedir.
Kemerli Burun Estetiği Nasıl Yapılır?
Kemerli burunlara uygulanan estetik operasyonları genellikle burnun sırt kısmının burnun ucuna oranla daha çıkıntılı ve yüksek olma durumu olarak tanımlanabilir. Kemerli burun ameliyatı kemiğin törpülenmesi işlemi ile yapılır. Burada en önemli unsurlardan bir tanesi kemerli yapıdaki kısmın doğru oranda törpülenmesidir. Kemerli burun rinoplastisi sırasında burnun ucu da yüz hattına uygun olabilecek şekilde planlanır. Dolayısıyla burnun törpülenmesinin ardından burun ile yüz arasında estetik açıdan hoş duracak sağlıklı bir görünüm sağlanması hedeflenir.
Kemerli Burun Nasıl Oluşur?
Kemerli burun oluşumu çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir. Kemerli burun hali genlerine sahip kişiler bu genlere sahip olmalarına rağmen kemerli burun ile doğmazlar. Burun yapısı gelişim çağı ile birlikte ortaya çıkan bir yapı olduğu için ergenlik döneminde kemik yapısının gelişimi oldukça önemlidir. Kemiğin yapı gelişim ve değişimini tamamlaması ile genlerde bulunan kemerli burun yapısı kendini göstermeye başlar. Gen yapısıı haricinde çocukluk döneminde ya da burun yapısının gelişme döneminde alınan darbeler, çarpmalar, düşmeler sonuçlarında da burunda kemerli bir yapı ortaya çıkabilir.
Kemerli Burunda Nefes Alma Sorunu Olur Mu?
Kemerli burunlarda yaşanan nefes alma sorunu kişiden kişiye göre oldukça değişen bir durumdur. Kemerli burun yapısı fiziki olarak dış görünüş bazında kişiyi olumsuz etkiler ve ciddi nefes alma problemlerine sebebiyet verebilir. Bu yapı ile meydana gelen hava yolundaki tıkanıklık hali kişinin rahat ve doğru nefes almasına engel olur. Kemerli burun estetiği ameliyatı sırasında dış hatalar düzeltilirken aynı zamanda işlevsel olarak da müdahale edilir. Dolayısıyla burun estetiği operasyonundan sonra hasta hem kemerli burun yapısından dış görünüş bazında kurtulur ve yüzünü daha oturmuş bir şekilde bulur hem de içeride hava yolundan yapılan işlevsel müdahale ile daha rahat ve doğru nefes alabilmeye başlar.
Kemerli Burun Ameliyatı Sonrası Neler Olur?
Kemerli burun yapıları için uygulanan burun estetiği operasyonları sonrası dinlenme süreci olabildiğince hızlı bir şekilde başlatılır. Operasyonda uygulanan işlemler sebebi ile oluşan şişlikler ve morluklar hastanın cilt yapısına ve kalitesine göre değişiklik gösterebilir, miktarları azalabilir ya da artabilir. 1 hafta sonra atel ve tamponlar çıkarılır. Atel ve tamponların çıkarılması ağrılı ve acılı bir süreç değildir. Gelişen teknolojik çalışmalar ile beraber eskisi gibi acılı, uzun tamponlar kalkmış ve yerlerini çok daha çabuk ve acısı çıkarılabilen gelişmiş tamponlar almıştır. Tamponlar çıkarıldıktan sonra kişi normal sosyal hayatına devam edebilir. Dikkat edilmesi gereken ve kesinlikle darbe alınmaması gereken, çok tempolu sporların yapılmaması gereken bir süreç başlar. Bu süreç yaklaşık olarak 2 ay sürer. 2 ay boyunca hasta burnunu dışardan gelebilecek her türlü tehlikeye karşı korumakla yükümlüdür. Kemerli burun operasyonu kısa süreli ve acısız bir operasyon olmasına rağmen ameliyat sonrasındaki süreçte en çok dikkat ve hassasiyet gerektiren operasyonlardan bir tanesidir.