fbpx

facebook-icontwitter-iconinstagram-iconpinterest-iconpinterest-icon

Burun Törpüleme Nedir?

Burun Törpüleme Nedir?

Burun estetiği operasyonları arasında yer alan burun törpüleme işlemi ile standart bir burun estetiği işlemi birçok noktada birbirlerinden ayrılmaktadır. Burunlarının özellikle profil görünümünü değiştirmek isteyen kişilerin doktorlara başvuru şekli olan Burun törpüleme “kemerli burun” yapısına sahip burunlara uygulanması uygun görülen bir tedavi şeklidir. Her estetik operasyon sürecinde de olduğu gibi bu tedavi yönteminden faydalanmak isteyen bireylere istedikleri tedaviyi uygulamanın en önemli şartlarından biri hastanın doktorunun hastayı bu estetik operasyon süreci için faydalı bulması ile mümkün olmaktadır.

Burun Törpüleme Operasyonları ile Standart Estetik Operasyonlar Arasındaki Farklar Nelerdir?
Burun törpüleme operasyonları ile diğer operasyonlar arasında bulunan farklar
operasyondan operasyona değişiklik göstermektedir. Burun törpüleme yukarıda belirtildiği üzere birçok yönü ile standart bir estetik operasyondan ayrılmaktadır. Öncelikle burun törpüleme operasyonun estetik operasyonların birçoğu lokal anestezi ile yapılırken bu operasyon için estetisyen doktorların çoğunlukla seçimi genel anestezi yolunda olacaktır. Kemerli burun şikâyeti ile doktorlarına başvuran kişiler için çözüm yolu olarak sunulan burun törpüleme işlemi bir cerrahi müdahale olarak tanımlanabilir. Fakat kimi vakalarda burun törpüleme süreci burun kemerinin cerrahi bir müdahale sonucunda törpülenmesi yerine burunda düzeltilmek istenilen kemerli kısımlara dolgu yapma yöntemi ile de tedavi edilebilir.

Burun Törpüleme Ameliyatı Nedir?
Burun törpüleme operasyonu, kemerli burunlara uygulanan estetik bir işlemdir. Kemerli burun ifadesinin tanımı, kişinin burnuna profilinden bakıldığında burun sırtının buru köküne ve burun ucuna kıyasla daha uzun olması durumu olarak yapılmaktadır. Bu bağlamda bu şikayete sahip hastaların tedavi sürecindeki ana çözüm yolu ise; burun sırtındaki ekstra kıkırdak doku ve kemik yapının törpülenmesi yolu ile burun sırtının burun köküne ve burun ucuna eskiye oranla daha yakın bir hale getirilmesi ile mümkün olmaktadır. Bazı nadir durumlarda ise yukarıda bahsi geçen şekiller doğrultusunda burun törpüleme tedavisi uygulamak bir hayli farklı parametreleri değerlendirmeyi de beraberinde getiriyor. Bu parametrelerin ilki ise burun kökü ve burun ucu olması gereken ideal yerlerinden daha alçak seviyede olman hastalarda yapılacak olan burun törpüleme ameliyatı, standart prosedürleri uygulaması durumunda burnunda düz bir istikamet etmek yerine, hali hazırda küçük olan burun yapısını daha da küçülterek hem estetiksel açıdan hem de fonksiyonel perspektiflerden hastaların türlü sıkıntılar çekebilmesine sebep olabilir. Bu sebeple yapılacak olan bir burun törpüleme ameliyatı, öncesinde alanında uzman olan hekimler tarafından konulmuş doğru tanı ile, hem hastaları olmak istedikleri kişiye daha da yaklaştırırken hem de hayatlarını zorlaştıran bir sorunlardan onları kurtarmaktadır. Günümüzde burun törpüleme ameliyatları daha çok estetiksel kaygılar göz önünde bulundurularak yapılsa da sık sık bu ameliyat ile küçülen burun kemeri sayesinde daha önce çoğu kez nefes darlığı veya nefes problemlerinden mustarip kişilere çok büyük bir çözüm olmuştur.

Burun Törpüleme İşlemi ve Faydaları
Burun törpüleme operasyonunun yararları
özellikle nefes alma ile ilgili bir problemin mevcut olduğu vakalarda oldukça fazladır. Öncelikle kemerli burun şikâyeti ile çeşitli sorunlar yaşayan tüm hastalar bilmelidirler ki bu hastalığın kesin ve kalıcı çözüm yöntemi, cerrahi müdahale veya müdahaleler sonucu sorun teşkil edilen bölgede törpüleme yapılmasıdır. Öte yandan kimi doktorlar bu şikayetle gelen hastalarına cerrahi operasyon sürecine alternatif olarak burun dolgulama imkanı tanıyorlar. Fakat cerrahi operasyon ile çözüm yolu gibi kalıcı ve kesin bir çözüm olmanın aksine geçici bir süre ile yaşanan sorunu çözebilmektedir. Ayrıca cerrahi olarak burun kemerinin törpülenmesi sürecinde en sık karşılaşılan septum deviasyonu, konka hipertrofisi gibi aynı anatomik yol haritasına sahip hastalıklar tercih edilmesi durumunda rahatça sonuçlandırılabilir.

Burun Törpüleme işlemi ve Süreç İşleyişi
Burun törpüleme operasyonu geçirmiş bireylerin dikkat etmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir;

  • Her cerrahi müdahale gerektiren operasyon da olduğu gibi istirahat ederek ilk bir haftalık süreç evde dinlenerek geçirmelidirler,
  • İlk bir haftayı takip eden süreçte ise hastalar koruyucu bantlar ile ameliyat bölgesini olabildiğince koruyarak normal hayata dönüş sağlayabilirler.