fbpx

facebook-icontwitter-iconinstagram-iconpinterest-iconpinterest-icon

Burun Ameliyatı ile Nefes Alma Zorluğu Giderilir mi?

Burun Ameliyatı ile Nefes Alma Zorluğu Giderilir mi?

Burun estetiği, bir diğer adıyla estetik rinoplasti uygulaması, burnun fonksiyonel yapısını tedavi etme amacıyla da yapılabilmektedir. Burun estetiği ameliyatlarındaki sade amaç burnun şeklinin düzeltilmesi değil; burnun işleyişindeki aksaklıkları da gidermektir.  Ağız kuruluğu, ağızdan nefes alma, koku alma hissinde azalma, hava yolu darlığı ve de nefes alıp vermede zorluk durumlarının giderilmesi için burun ameliyatı tavsiye edilmektedir. Bahsi geçen durumların önüne geçilmediğinde, kronik uykusuzluk, apne, kalp sorunları ve de yüksek tansiyon durumları oluşabilir.

Burun ameliyatı; burun yapısının eğri olmasında, burun etlerini küçültmede ya da sinüs ile polip sorunlarını çözmek için de uygulanır. Burnun dış yapı özellikleri de burnun nefes alıp verme fonksiyonlarını etkileyebilir. Çok eğri ya da çökmüş burun tipleri, nefes problemlerinin yaşanmasına neden olabilir. Bunun için burun yapısında görülen eğrilin yok edilmesi ya da burnun zayıf noktalarının yapısal olarak desteklemesi gerekmektedir. Kesin bir burun ameliyatı kararı için operasyonu uygulayacak doktorun ayrıntılı bir muayene yapması ve tetkikler istemesi gerekmektedir. Tüm muayene ve tetkik sonuçlarına göre burun için doğru çözüm yolu bulunmaktadır.

Burun Etinden Kaynaklı Nefes Alma Zorluğu

Burun estetiği talebi ile gelen kişilerde, genel olarak rastlanılan durun eti iriliğidir. Ancak her büyük burun eti, nefes almada zorluk yaşatmayabilir. Önceki dönemlerde, burun estetiği talebi ile gelen kişilerde, burun eti büyüklüğü de fark edildikten sonra burun etlerini alma yöntemi uygulanmaktaydı. Ancak burun etlerinin büyüklüğü, kişilerde nefes alma zorluğu yaşatmadığı sürece alındığında, ilerleyen dönemlerde kalıcı nefes alma zorluğu sorununu yaratabilmektedir. Bu bakımdan günümüz uygulamarında burun eti varlığının önemine göre tedavi yöntemleri uygulanmakatdır. Çünkü burun eti, burundan geçen havanın nemlenmesini, ısınmasını ve de burnun mikroplardan arınmasını sağlamaktadır. Tüm bu özelliklerin korunması için de kişilerde çok fazla nefes alıp verme zoruluğu yaşatmayan büyük burun etleri, alınmaz.

Büyük burun etine sahip oaln kişilerde ilk olarak, ilaç tedavisi yöntemi kullanılmakta ve kişilerin birtakım önlemler alması sağlanmaktadır. İlaç tedavisinde amaç, burun etlerinin küçülmesini sağlamaktır.

Burun Ameliyatından Sonraki Süreçte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Başarılı bir burun ameliyatından sonra dikkat edilmesi gerekenler;

  • Ameliyat sonrasındaki ilk bir haftada yumuşak gıda ve ılık içecekler tüketmeye özen gösterilmesi,
  • Yalnızca uygulamayı yapan doktor tarafından verilen ilaçların kullanılması,
  • Aspirin ve kan sulandırıcı ilaçların tüketilmemesi,
  • Dinlenme ve uyuma esnasında, başın dik olmasına özen gösterilmesi ve en az 2 yastıkla uyunması, ( morluk ve şişlik oluşumunu en aza indirmek için)
  • Ameliyat sonrasındaki ilk bir ay içinde burundan açık kırmızı renkli sıvı gelmesi normaldir. Bu durum devamlı hale geldiğinde uygulamayı yapan doktora bildirilmesi,
  • İlk bir yıl içinde burnun darbelerden, çarpmalardan korunmasına dikkat edilmesi,
  • Diş fırçalarken yumuşak fırça kullanılması,
  • Ameliyattan sonraki iki ay boyunca güneşe çıkılmaması,
  • Burundan atel çıkarıldıktan sonra normal hizaya inmesi için 1 ay beklenilmesi,
  • Uygulama yapan doktorun verdiği krem ve spreylerle düzenli olarak, günde 2 – 3 kez burun temizliğinin yapılması,
  • Çok ihtiyaç duyulmadıkça sümkürme eyleminden uzak durulması, hapşurmak içinse ağız yolunun tercih edilmesi,
  • Tam bir iyileşmenin görülmesi için 6 ile 12 ay süresince beklenilmesi,
  • Bir hafta içinde gündelik hayata, zorlu haraketlerden kaçınarak başlanması,
  • Ameliyat sonrasında sürekli dışarıda olunduğunda, yüksek faktörlü güneş kremlerinin kullanılması,
  • Ameliyat sonrası, uygulama yapan doktorun belirlediği kontrol zamanlarına uyulması, ardından 6 ayda bir yapılacak rutin kontrollerin ihmal edilmemesi, şeklindedir.