fbpx

facebook-icontwitter-iconinstagram-iconpinterest-iconpinterest-icon

Burun Ameliyatı Sonrası Kaş Arası Ödem ya da Şişlik Normal mi?

Burun Ameliyatı Sonrası Kaş Arası Ödem ya da Şişlik Normal mi?

Burun estetiği ya da rinoplasti ameliyatları, burnun estetik ve fonksiyonel olarak daha iyi bir hale getirilmesi amacıyla yapılan cerrahi uygulamalardır. Açık teknik ve kapalı teknik olmak üzere temel olarak iki farklı teknik kullanılmakla beraber; bunların arasında yer alan çeşitli modifiye teknikler mevcuttur. Burun estetiği ameliyatı ile birlikte, deviasyon ameliyatı ve burun eti ameliyatı da yapılabilmektedir.

Günümüzde, estetik burun ameliyatı daha çok doğal bir görünüm elde etmek (doğal burun estetiği) ve bunun yanında nefes alabilen bir burun olmasını sağlamak amacıyla yapılmaktadır. Burun estetiği ameliyatı esnasında, burun kemiği ve burnu oluşturan kıkırdaklara, her hastaya göre değişen miktarlarda çeşitli müdahalelerde (törpüleme, kırık oluşturma gibi) bulunulmaktadır. Burun kemiğinin üzerindeki kemik zarı (periost) ve cilt altı dokularda aynı şekilde bu müdahaleler esnasında az ya da çok etkilenmektedir. Yumuşak dokularda operasyon sonrası “ÖDEM” dediğimiz (artık hemen her hastanın bildiği bir kelimedir, kelime anlamı “şişlik” demektir) Bu doğal bir süreç olmakla birlikte kişisel değişikliklere çok rastlarız. Bazı hastalarda oldukça hızlı iner, bazılarında yaklaşık 8-9 aya kadar uzar. Bu nedenle bir burun, ameliyattan sonra ortalama 9 ay ile 1 yılın sonunda son şeklini alır. Bu dönem operasyonun en can sıkıcı evresi olabilir. Çünkü hastalar bu ameliyattan çıkar çıkmaz ne kadar değiştiğini duymak isteyebilirler. Ancak operasyonun doğal seyrini hastalara operasyon öncesi açıklamak, bu beklentileri gerçekçi düzeylere çekmek son derece önemlidir.

Burun estetiği ameliyatı sonrasında, burun kemiği bölgesine yapılan törpüleme esnasında, burun kemiğinin üzerini saran tüm dokularda az ya da çok yapılan işlemden ödem oluşmaktadır. Kemik üzerinde yapılan işlemin büyüklüğüne göre de aynı şekilde, burun kemiğinin her iki yanına ve gözaltlarına doğru kan sızabileceğinden bu bölgelerde morarma görülmesi olasılıklar içindedir. Burun estetiği, burun üzerinde yapılan kozmetik ve fonksiyonel bir uygulamadır. Hastanın görünümüne ve yaşam kalitesine olumlu etkileri olabileceği için yapılsa da; vücudumuz bunu bir incinme olarak algılamaktadır. Cerrahi tüm işlemlerden sonra olduğu gibi vücudumuzdaki onarma işlemlerinin devreye girmesi kaçınılmazdır. Burun kemiği ve daha aşağıdaki kıkırdaklara yönelik olarak yapılan tüm işlemlerde, burundaki toplardamarlar, kısmen atardamarlar ve lenf damarları zedelenmektedir. Bunun dışında törpüleme esnasında deri altı dokular zedelenebilmekte; kemik üzerinden törpüleme öncesi kemik zarı kaldırılması esnasında da kemik zarı zedelenmektedir. Yani az ya da çok birçok doku etkilenmektedir. Burun estetiği ameliyatı öncesi kan sulandırıcı ilaçların kullanılması sakıncalıdır ve bu zedelenen dokulardan kan sızmasını arttırabilir. Bayanlarda regl döneminde kanama riski artabilir ve regl bitimi sonrasında ameliyatın planlanması uygun olabilir.

Sıcak mevsimlerde (Ağustos ayı özellikle), burun estetiği ameliyatı olmayı planlayan hastaların çok dikkat etmesi gerekir. Sıcak havada burun damarları genişler, kanama ve doku ödemi artabilir.  Bu nedenle bu mevsimlerde ameliyat planlanan hastaların ameliyat sonrası özellikle ilk hafta serin oda ortamında olmaları önerilmektedir.

Ameliyat sonrası özellikle ilk 3 gün yatay olarak yatmak, kafa bölgesinin kalp seviyesine hatta daha altına inmesi bu bölgedeki kan basıncının artmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle ödem ve kanama riski artabilir. Burun ameliyatı sonrasında başın kalp seviyesinden daha yukarıda olacak şekilde, sırt arkasına yastık konularak yatılması daha uygun olacaktır.

Estetik Burun Ameliyatı Sonrası

Burnun kemik iyileşmesi uzun sürmekle birlikte ilk 3 ay burnumuzu korumaya özen göstermeliyiz. Ameliyattan önce gözlük kullanan birisi iseniz, gözlük çerçeveleri buruna oturduğu için genellikle ilk 2 ay kontak lens kullanılması doktorunuz tarafından tavsiye edilecektir. Haliyle güneş gözlüğü de yasak. Ayrıca toplum içinde bazı hususlara dikkat etmek (selamlaşırken mümkünde öpüşmemek, tokalaşmak gibi) önemlidir. Ameliyat sonrasında ilk günlerde oluşan şişlikler gözler etrafından oluşur ve ilerleyen günlerde yanaklara doğru yayılarak inmektedir. Bu bölgelere soğuk kompres uygulayarak şişliklerin artmasını ve kısa zamanda dağılmasını sağlamak mümkün. Bunun dışında soğuk uygulama yanlış yapılırsa lenfatik dolaşım bozukluğu, yara iyileşmesinde olumsuz etkilenme ve iskemik hasara neden olabilir. Soğuk uygulama için ideali 15-20 derecede sabit uygulamadır. Özellikle 5 derecenin altında sürekli soğuk uygulamada bu olumsuz etkiler daha fazla olabilmektedir.

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası İlk 24 Saat Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Ameliyattan çıktığınızda, burnunuzun üzerinde plastik bir atel olacaktır. Bu atel, buruna şekil verilmesi ve burnun korunması için önemlidir. Burun üstündeki atele dokunmamaya özen göstermelisiniz.
  • Burun altındaki tampon gerektikçe değiştirilebilir ve kanama yoksa tamamen çıkarılabilir.
  • Ameliyat süresince almış olduğunuz anestezi ilaçları nedeniyle bitkinlik ve yorgunluk hali görülebilir. Bu durum birkaç gün içinde azalarak geçecek ve kendiniz daha iyi hissedeceksiniz. Bazen de uykusuzluk olabilir.
  • Burnunuzdan bir miktar pembe açık kırmızı renkli sızıntı olması beklenen bir durumdur. İlk iki günden sonra rengi açılarak azalır ve durur.
  • Dişlerinizi dikkatle fırçalamanız gereklidir. Sadece yumuşak bir diş fırçası kullanmaya özen göstermelisiniz. Dudaklarınızı büzmek ya da üst dudağı gerektiğinden daha fazla yukarı kaldırmak için uğraşmayınız.