fbpx

facebook-icontwitter-iconinstagram-iconpinterest-iconpinterest-icon

Kemerli Burun, Burun Kemiği ya da Burun Küçültme Ameliyatları Zor Ameliyatlar Mıdır?

Kemerli Burun, Burun Kemiği ya da Burun Küçültme Ameliyatları Zor Ameliyatlar Mıdır?

Kemerli burun, burun kemiği ve burun küçültme operasyonlarının zor olup olmaması hastalar tarafından oldukça yoğun bir şekilde merak edilir. Burun estetiği operasyonları genelde çok ağrı içeren ameliyatlar değildir fakat toplum tarafından bilinen en yaygın yanlış inanışlardan bir tanesi burun ameliyatlarının çok ağrılı geçtiği yönündedir. Ameliyatlar sonrasında oluşan morluk ve şişliklerden kaynaklı bir şekilde hastalar bu operasyonların oldukça sıkıntılı ve ağrılı geçeceği hissine kapılırlar. Eskiden burun estetiği operasyonlarından sonra uygulanan tampon tedavisi insanları burun ameliyatlarından soğutuyor ve korkutuyordu çünkü tamponlar pamukluydu ve burnun içine yapışarak tamponun çıkarılması gereken zamanda ciddi kanamalara ve ağrılara neden olabiliyordu. Fakat artık pamuklu tamponlar yerlerini silikon tamponlara bıraktıkları için hastalar tamponun çıkarılma zamanı geldiğinde gayet rahat ve ağrısız bir şekilde bu işlemi yapabiliyorlar.

Burun Ameliyatlarından Sonra Neden Şişlikler Olur?
Burun ameliyatı operasyonlarından sonra oluşan şişlik ve morluklar
burun ameliyatlarında kullanılan teknik ile doğrudan etkilidir. Açık rinoplastilerde şişlik ve morluklar daha şiddetli olur ve iyileşme süreçleri de kapalı rinoplastiye oranla daha uzun zaman alır. Kapalı rinoplastide ise oluşan şişlik ve morluklar açık rinoplastide olduğu kadar şiddetli yaşanmaz. Burun ameliyatı operasyonlarından sonra oluşan şişlik ve morluklar hastanın yaşına, cinsiyetine, cilt tipine, kemik ve kıkırdak yapısına göre de değişimler gösterebilir.

Burun Estetikleri İçin Yaş Sınırı Var Mıdır?
Burun estetiği operasyonlarında yaş sınırı ameliyatın türüne göre değişebilir. Burun estetiği operasyonlarında kas iskelet sisteminin gelişimini tamamlamış olması gerektiği için çocuklarda uygulanması önerilmez. Burun estetiğinde önemli olan yaş sınırı değil de kemik ve kıkırdak yapısının gelişim durumudur. Burna göre gelişimini daha hızlı tamamlayan kepçe kulak ameliyatları çocuk psikolojisi de göz önüne alınarak 7 yaşta bile uygulanabilen operasyonlardır. Plastik cerrahide üst sınır olmasa da ilerleyen yaşlarda anestezi ve postoperatik komplikasyonların artabileceği bilinmelidir. Fakat hastanın genel sağlık durumuna bakarak anestezi almasına engel olabilecek farklı rahatsızlıkları olup olmadığı tespit edilebilir ve böyle bir rahatsızlık söz konusu değil ise estetik cerrahi uygulanabilmektedir.

Sinüzit Hastaları Burun Ameliyatı Olabilir Mi?
Sinüzit rahatsızlığına sahip olan hastaların burun estetiği operasyonları geçirmeleri
nde herhangi bir sıkıntı yoktur. Fakat sinüzit şikayeti bulunan hastaların ilk olarak sinüzite sebebiyet veren ve cerrahi ile düzeltilebilen sıkıntıların ortadan kaldırılması ve sonrasında burun ameliyatı olunması daha uygun ve daha sık tavsiye edilen yöntemdir.

Burun Estetiği Ameliyatları Ne Kadar Sürer?
Burun estetiği operasyonlarının süresi uygulanacak işleme bağlı olarak değişim gösterebilmektedir. Septum eğriliği gibi çeşitli sorunlar yok ise burun ameliyatı 2-2.5 saat sürebilir. Yalnızca burun ucu şekillendirme gibi işlemler için süreler çok daha kısadır. Burun estetiği ile beraber burun içerisinde bir deformasyon, seconder cerrahi dediğimiz daha önce ameliyat geçirmiş hastaya, kaburga kemiklerinden yeniden burun yapmak gibi komplike işlemlerin süresi 6 ya da 7 saate kadar varabilmektedir.

Burun Estetiği Ameliyatında Çok Kanama Yaşanır Mı?
Burun estetiği operasyonlarında kanama yaşanması
durumu değişken olabilir. Çok hassas işlemler yapıldığı için olabildiğince kanama engellenmeye çalışılır. Kanama doktorun işini zorlaştırdığı gibi hasta için de iyileşme sürecinin daha uzun ve sıkıntılı geçmesine sebep olabilir. Bu sebeple kanamanın en az olduğu kıkırdak zarı ve kemik zarının altından girilerek yapılan teknikler, en sık tercih edilen tekniklerdir. Ameliyatların yapıldığı bu bölgelerin sahip olduğu özellikler sebebi ile kanama azaltılır ve ameliyat sonrası oluşacak ödem, şişlik ve morluklar olabildiğince azaltılır.